Skötseltips: Tulpaner
Vilka blommor de är, tulpanerna! Så krispiga och med så stora blommor på stabila stjälkar. Visst är det underbart med så maffiga blommor såhär tidigt på säsongen ändå? Men det råder lite osäkerhet kring den bästa hanteringen av dessa blommor, som dessutom går att arrangera med dem inomhus på framförallt två sätt (och så som vi säljer dem här): snittade eller på lök. Här tänkte jag dela mina tips för att lyckas med att hålla friska tulpaner på båda sätt!
Först kommer en liten del om tulpaner på lök, och längre ner i inlägget generella hälsotips för tulpaner. Trevlig läsning!
Tulpaner på lök
När man skördar en tulpan hos oss så får man ofta med löken också. Denna lök med blomma är hela plantan på tulpanen. Med löken kvar har blomman allt den behöver för att kunna leva vidare. Det blir alltså en helt levande planta. Men den behöver vatten för att må bra. Tulpaner älskar vatten och svala temperaturer.
Vi brukar ställa tulpaner på lök i en ganska hög, cylinderaktig vas, ibland med lite stenkross i botten. Sen får lökarna stå i vasen och rötterna får dricka vatten. Det är viktigt att rötterna får dricka, men hela löken behöver inte vara i vatten, bara de små ljusa rötterna.
En tulpan på lök kan stå längre än en snittad tulpan. De lever liksom vidare efter plocket och löken kan man sedan plantera ut i sin trädgård. Man kan dock inte räkna med någon blomning igen. De flesta av sorterna vi odlar är så pass förädlade att de inte orkar blomma mer än en gång. Enkla tulpaner så som darwinhybrid-tulpaner brukar dock komma tillbaka på ett mycket pålitligare sätt.
Ibland mår tulpanerna på lök inte alls bra inomhus, även om de står med rötterna i kallt vatten. Man ser att bladen slokar och stjälken känns klen och livlös. Då kan det helt enkelt vara för varmt inomhus. De föredrar ett svalt läge, så svalt som möjligt - om än bara under nätterna. Det är bra om arrangemanget kan stå mitt i ett rum eller någonstans lite svalt och inte i ett fönster. Om tulpanerna på lök slokar och ser riktigt ledsna och hängiga ut så kan det allra bästa ändå vara att knipsa av lökarna och ha tulpanerna som vanliga snittblommor. Så fort man klipper av löken och de få börja dricka vatten effektivt igen så piggar de till sig jättesnabbt! Kallt, rent vatten gör under för tulpaner. Och så kan man rulla in stjälkarna i lite papper och låta de dricka med pappret runt, så formar de sig efter pappret och blir raka och färska igen!
hälsotips för nyplockade tulpaner
Här kommer några tips, speciellt för dig som kanske varit och självplockat tulpaner hos oss, eller planerar att göra det. Dessa tips (eller råd) kan rädda tulpanliv, så läs gärna. :)
Svalt, tulpaner vill ha det riktigt svalt för absolut längsta hållbarhet. Kan man ställa sina tulpaner svalt bara över natten så ökar det hållbarheten jättemycket! Det är också kallt vatten som gäller.
Tulpaner gillar inte bilresor! De är precis som barn eller hundar och bör absolut aldrig lämnas i en bil som blir varm. Har du tulpaner med dig på bilfärden och måste lämna dem för andra ärenden, se till att ställa bilen i skuggan eller helst av allt: ta ut blommorna så de får vara på den svalaste platsen som finns, kanske under bilen eller ståendes mot en sval, skuggig vägg.
När du kommer hem med blommorna ge dem rent och kallt vatten direkt (och ett nytt snitt med vass kniv, om de är utan lök). De kan se superhängiga ut om det varit varmt ute, men de återhämtar sig snabbt. Du kan låta dem stå och forma sig i pappret en stund så de får en rakare form från början, men de kommer växa vidare i vasen efter att de börjar dricka och sedan slingra sig ut omkring vasen, så som de naturlig gör - och ska göra.
Arrangera gärna inte tulpaner ihop med färskklippta påskliljor eller andra från narcissläktet, då narcisser läcker en liten saft som är giftig för andra snittblommor. Problem kan undvikas genom att låta narcisserna läcka ur sig saften i annat vatten en timme innan de sätts ihop med tulpanerna. Klipp inte narcisserna igen efter behandlingen, för då börjar de läcka igen.
Det är också bra att tänka på att inte ställa tulpanerna i närheten av mognande frukt så som äpplen. Många frukter avger en gas (Eten, etylengas) som får andra frukter att mogna snabbare. Denna gas påverkar snittblommor väldigt negativt och gör att blommorna mognar och vissnar snabbare.
Ett sista tips rörande just plockning av tulpaner och för att undvika slokighet helt och hållet är att plocka tulpanerna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då är stjälkarna mer laddade med vatten än mitt på dagen då de står och svettas och jobbar i full brassande sol.
Det finns mycket att säga om tulpaner, och snittblommor överhuvudtaget. Vi får många frågor om just skötsel och hållbarhet hos oss i butiken, så jag tänker att detta inlägg kanske kan ge lite klarhet och göra lite nytta och samtidigt ge lite mer säkerhet i hanteringen av dessa maffiga och älskade vårblommor! Vi vill verkligen att ni alla ska få njuta så länge det bara går av dessa blomsterälsklingar! Skriv gärna till oss om ni har några funderingar kring detta, så försöker jag fylla i hålen.
Tack för att ni tittade in och läste!
/Lovisa