Tulpanodlingen på åkern

Hej allihopa!

Hujedamig, så mycket tulpaner vi har satt i jorden nu. Ser ni det här diket med lökar på bilderna? Dessa kommer vi först se igen till våren i fantastiska tulpanbuntar och buketter. Det känns nästan som vi grävt ner en liten skatt här i jorden. Nu känner jag mig nästan redo för våren. Jag längtar redan tills jag får se dessa lökar igen! (Vi skördar tulpaner med löken kvar)

Vilken grej att längta efter egentligen, det är detta jag älskar med att jobba med trädgård - det finns allting något fantastiskt att längta efter, alltid en ny säsong att se fram emot. Vi blir aldrig färdiga, men vi jobbar med naturen och årstiderna. Det passar mig så bra.

Här på bilderna sitter vi, jag och min fina vän Fanny och sätter omkring femtusen tulpanlökar i ett dike som vi grävt vår steniga, Småländska jord.. Vi sätter lökarna tätt, väldigt tätt, men ändå så de inte nuddar varandra. Till våren när blommorna precis håller på att slå ut kommer jag grepa upp hela plantan, (löken också!) och arrangera buntar och buketter. Nu när de flesta lökar är i jorden så känns det inte alls långt borta. Vilken underbar känsla…

DSC_3485 2.jpg
DSC_3502.jpg

Här börjar Cilla skyffla igen diket och sedan är det dags att forma bädden igen och ösa på med löv och andra växtmaterial som kan få bli god mat till alla små maskar i jorden som vi vill fjäska lite extra för!

DSC_3731.jpg
DSC_3560.jpg
DSC_3594.jpg
DSC_3579.jpg
DSC_3647.jpg

Nu är de flesta tulpanlökarna som vi odlar på friland i jorden. Vi odlar även lite lökar i växthuset samt runtomkring plantskolan.

Så det här var ett litet inlägg om vår tulpanodling på friland. Snart kommer en uppdatering om tulpanlökarna som vi provodlar åt Nelson Garden och de vi odlar i växthuset. Så vi hörs snart igen!

/Lovisa

Gräv upp & lagra dahliaknölar under vintern

Gräv upp & lagra dahliaknölar under vintern

Den vanligaste frågan vi fått under året (förutom frågor gällande våra öppettider) är hur vi gör med alla våra dahlior under vintern. Om vi gräver upp dem, och isåfall hur vi lagrar dem. Det finns redan massvis med filmer, artiklar och blogginlägg om hur man bäst gör detta. Jag skulle kunna rekommendera hur många som helst. Men här kommer min version. Såhär gör vi!

Read More

Arbete på blomsteråkern

Arbete på blomsteråkern

Vår blomsteråker har inte odlats på rätt många år. Här har varit vall och hästhage sålänge jag kan minnas.. Så nu har vi en del att ta tag i. En jordanalys visade att det fanns en enorm brist på kalk. En sådan brist att ingenting tydligen skulle kunna växa/trivas här egentligen. Så nu har vi kalkat! Vi hoppas bara behöva göra det den här gången, och kanske en gång till. Att få igång den organiska aktiviteten i jorden känns viktigast av allt just nu. Lyckas vi bara odla jorden på ett hållbart sätt så kommer jorden att frigöra kalk på ett naturligt vis - hoppas vi. Vi ser fram emot att få liv i den här jorden och åkerbiten igen!

Read More

Planering på snittblomsåkern

Planering på snittblomsåkern

Nu har vi mätt upp vår odlingsyta av snittblommor för 2018. På friland blir det 22 bäddar på 1,2x6 meter på friland samt 4 stycken 16 meter långa 1,2m breda bäddar i tunnelväxthus för lite känsliga blommor. Kan ni se det framför er? Det är rätt mycket! Men inte hela åkern. Resten av åkern kommer vi att så vall på samt gröngödsla, gröngödsla och gröngödsla!

Vi har rätt sandig jord här, på vissa ställen lite grusig. Så det är väldränerande, vilket passar många blommor.

Read More