Mundekulla cookbook

eHVTt20w.jpeg

Mundekulla Cookbook

Ett vackert samarbete och samling med vänner
fotograf: Elaine Lilje | The Bohemia

Idag vill jag dela ett projekt vi fick äran att vara med på, ett stort och intensivt uppdrag och samtidigt det vackraste sortens samarbete mellan kreativa skapare och älskare av hantverk, mat och livet på landet. Det här har jag sett fram emot att visa och berätta för er om!

0vL46UNA.jpeg

Stephanie med chokladkakan

Finns på instagram @mundekulla_cooks

Psst! Och för alla er som älskar fotografering, styling och vegetarisk mat kommer ett väldigt fint, utbildande och upplevande tillfälle längre ner på sidan som jag verkligen hoppas ni spanar in!

I höstas fick jag ett meddelande av min vän Stephanie som jobbar som kock på Mundekulla retreatcenter (det ligger i våra trakter, bara ca. 20 minuter längre ut i de småländska skogarna). Stephanie är sedan så länge jag känt henne en av de kreativaste människorna och en passionerad, superskicklig kock. Beskedet kom inte alls som en chock när hon sa att hon skulle göra en kokbok! Det kändes så självklart när jag läste det. Det här kan bli hur vackert som helst! Tillsammans med Irena, art director och stylist, som också höll till på Mundekulla då blev idén till en plan och arbetet började!

Boken är nu beräknad till våren 2020 ca. Jag kommer dela mer när jag vet mer, så se till att hålla utik. Följ gärna Stephanie och Irena för att snabbt få nyheter om boken, deras länkar delar jag här nedanför!

Jag fick i uppdrag att förse blommor till stylingen som Irena stod för. Temat var lantligt, rustikt, varmt och en hel del torkat material. Tack och lov odlade och torkade vi mycket blommor och eterneller i somras som vi hade sparat. De kom till god nytta vid stylingen och fotograferingen av boken. Jätteeterneller, risp, harsvans, gräs, fröställningar av bland annat lupin, vallmo, purpurlök, röd solhatt, kirskål och pärlhyacint-fröställningar (en av mina favoriter, gud så läckra de är!). Det blev även en hel del vackert vildplockat som vass och annat som jag knappt vet namnet på. Några inköpta blommor användes också för att få in enstaka färska material, bland annat stora vackra krysantemum som liknade dahliorna vi odlar här.

Fotograf för kokboken och alla fantastiska bilder i detta inlägg är tagna av Elaine Lilje (The Bohemia).

Delaktiga och skapare i boken är dessa

Matlagning och författare: Stephanie Verstift - @Mundekulla_cooks
Styling: Irena Krajnc Wouters - @Figandforest
Fotograf: Elaine Lilje, The Bohemia - @Elaineliljefotograf
Keramik: Ljung by ljung ceramic - @Ljungbyljung.ceramic
Blommor: Lovisa/jag, Fiddekulla Trädgård - @Fiddekullatradgard
Plats: Mundekulla retreatcenter - @Mundekulla_retreatcenter

Alla länkar till respektive instagramkonto öppnas i ny flik. Kolla gärna in alla dessa olika skapare!

Datum för boksläpp är somsagt inte spikat, men sägs bli någon gång i vår! Så för att få nyheter om det, se till att följa dessa ovanför. :)


Förutom en mängd med underbara maträtter, recept och råvaror (som boken kommer vara smockfylld med) så kommer här nedanför lite små sneakpeakbilder från boken på det som är mer miljöbilder och det som jag deltog lite i, blommorna som sagt. Bland annat kom faktiskt lilla Ponyo med på en så fin bild från middagsscenen. Titta på henne, vilken sötnöt! Hon fick såklart smaka lite och hon gillade speciellt de gröna ärtorna. Haha. Hon är en riktig grönsaksälskare, precis som sin matte och husse! :)

Här nedanför kommer mitt favoritprojekt, ett stort, svävande blomstermoln gjort med en bas av hönsnät och tråd. Jag älskar att blanda torkat och färskt i både buketter och arrangemang. Detta var bland de roligaste blomsterarrangemang jag gjort. Det här molnet svävade så vackert över middagen ‘the feast!’ som bjöds på efter flera dagar med fotografering. Jag var glad att kunna hjälpa till en dag och piffa upp med lite blomster. Här nedanför, under bilden kommer ett litet recept på alla de ingredienser jag har för mig att jag använde i just blomstermolnet.

Blomstermolnet som svävade över dukningen under festmåltiden. foto: Elaine Lilje

Blomstermolnet som svävade över dukningen under festmåltiden.
foto: Elaine Lilje

Recept på mitt blomstermoln

Fröställningar bl. a. lupin, purpurlök/allium, kirskål, röd solhatt, akleja och vallmo
Olika sorters vilda vass och gräs, torkade vassblad samt hemmaodlad Miscanthus
Risp, Limonium sinuatum ‘Iceberg’
Harsvans, Lagurus ovatus
Jätteeternell, Helichrysum bracteatum ‘Salmon rose’
Torkade ormbunkar
Krysantemum ‘Pip Salmon’ (inköpt)
Krysantemum ‘Aljonka’ (inköpt)

Det är så roligt att jobba med torkat material på detta vis. Jag hoppas ni gillar stilen, jag själv blev väldigt nöjd!

Stephanie, kock och författare till boken. foto: Elaine lilje

Stephanie, kock och författare till boken.
foto: Elaine lilje

 

Workshop i matstyling och fotografering!
The table and the feast

 

A retreat for food lovers and creatives of all kinds 

Nu ska jag också dela denna roliga nyhet. Nu i vår kommer Stephanie och Irena (som jobbat med boken) ihop med fotograf Merette Kuijt hålla en 5-dagar workshop och retreat på Mundekulla med lärande i matlagning, servering, styling och fotografering.

Under en av dagarna så ingår det dessutom för deltagarna att komma på blomsterkurs här hos oss. Det blir tips om blomsterhantering och praktiskt bukettbinderi med underbara vårblommor här. Blommor är en viktig del i styling, så det kommer bli en del fokus på det också. Det kommer bli så kul att samarbeta med detta kreativa gäng, och hålla detta blomstertillfälle i samarbete med dem!

All information finns att läsa på hemsidan ‘The table and the feast’ som workshopen kallas. Länk här nedanför. Jag hoppas ni finner inspiration där och kanske överväger att boka er! Jag slår vad på att det blir en vecka full av kreativa upplevelser att minnas förevigt.


“Over the course of five days we will celebrate food, harvest, spring and beauty. April, think: sprouting greens, blossoms and late snow. Light, dreamy, peachy pinks, radish, roots, herbs, fermented foods. The forest is waking up and the first flowers are growing. The perfect time to gather around a table and feast. We will cook, plate, style, eat and capture.”

instagram: @thetableandthefeast

Växtstödet/stödnätet i vår snittblomsodling

DSC_1065.jpg

En av de vanligaste frågorna

Vi får många frågor angående nätet vi använder över blomsterbäddarna i vår snittblomsodling. Vad det är till för, var det kommer ifrån och vad bågarna har för funktion? Det är några av de frågor jag äntligen kommer besvara lite mer utförligt här nedanför! Klicka gärna in på bilderna först och se noga på hur det är uppspänt med elrör (plastbågarna) och framförallt armeringsjärn. Armeringsjärn som vi för övrigt bankat ner med hammare i jordklotets absolut stenigaste jord! Bland de svettigare jobben på våren! Jag tycker vi förtjänar en stor applåd för det, hehe *tack så mycket, tack ska ni ha*.

Funktion med nätet

Växtnätet är egentligen ett klätternät som brukar användas vertikalt, men går utmärkt att spänna upp horisontellt för att ge växterna som växer upp och in i det stöd och stadga. Många av er känner kanske till hur lätt många sorters plantor trillar och lägger sig så fort det regnar och blåser under sommaren. Det är också nödvändigt i vår odling för att få många användbara, raka och fina stjälkar. Nätet rullar vi ihop och återanvänder varje år.

Vad gör egentligen bågarna?

De flesta tror att vi använder bågarna för att kunna lägga plast eller fiberduk över bäddarna och på så sätt skydda plantorna mot frost. Det är väl delvis så, men vi använder i så fall bågarna för att vid vissa tillfällen fästa ett speciellt skuggnät för att skydda vårblommor som våra frilandstulpaner, anemoner och ranunkler mot för stark sol och värme.

Framförallt använder vi bågarna för att spänna upp armeringsjärnen och för att skydda oss själva och alla som går i odlingen. Armeringsjärnen som sticker upp ur jorden är vassa och vi sätter elrör/bågar över dem så att vi håller våra kroppar och kläder skyddade när vi jobbar ute på åkern. Och inte minst för att skydda alla självplockare. Vi vill inte att någon ska skada sig ute på åkern, och ber därför alla vara extra försiktiga ute i bäddarna. Det är farligt att springa bland bäddarna, så berätta det för era barn är ni snälla - tack <3!

Kom alltid ihåg att vår odling är en arbetsplats, inte en prydnadsträdgård eller lekplats - (med undantag för våra hundar som inte kan låta bli att springa och leka där ute).

Var finns detta nätet att köpa?

Det smarta nätet brukar vi köpa från Lindbloms.com som har ett stort och bra sortiment av alla slags odlingstillbehör för hobby- och yrkesodlare. Lindbloms håller till delvis i Åfors, bara ca. 20 minuter norr om oss i Fiddekulla. De är även en fin fröfirma med riktigt bra frö. Både grönsaks-, krydd- och blomsterfrö. Fröfirman är baserad i Kivik. Vi kan inte varmt nog rekommendera Lindbloms. De är riktigt bra, så ta gärna en titt in på deras hemsida och sortiment! (inga annonslänkar här, vi är bara väldigt nöjda kunder) :)

DSC_2682.jpg

Hoppas detta hjälpte och gjorde saken med näten över odlingarna lite tydligare. Vi använder för tillfället inte nät över våra dahlior. De får en egen modell med snören runt om sig istället. I år experimenterade vi för första gången med nät över dahlior och tycker det funkade bra, men de behöver dubbla lager nät.

Skriv en kommentar här nedanför om ni har några andra (mekaniska) funderingar kring vår odling. :)

Tack för att ni läste och på återseende!
/ Lovisa

Dahliaskötsel, knoppar och överblommade blommor, håll dina dahlior produktiva hela säsongen

dsc_6434.jpg

Håll dahliorna produktiva hela säsongen

Se skillnaden mellan knopp och överblommat

Nu har det blivit dags för sommarens kanske viktigaste syssla (säger jag såklart med lite glimt i ögat)! Men att hålla efter dahliorna är iallafall en extremt viktig syssla här hos oss. Vi plockar alla blommor och plockar bort allt överblommat. Vi vill inte att plantorna ska fokusera energi på att bilda frö. Ju mer du plockar av dahlior - desto längre producerar den nya knoppar. Det vill vi! Självklart behöver de även näring under säsongen, speciellt om du plockar mycket bladmassa också. Vi brukar vattna med organiskt och ekologiskt näringsvatten var och varannan vecka under högsäsong. Plantor som mår lite dåligt får en dusch med SM 6 algextrakt ett kraftigt, ekologiskt koncentrat som stärker plantor av alla slag, helt naturligt. Detta finns att köpa hos Runåbergs fröer. Näring är ett så stort ämne att det får bli ett eget inlägg en dag!

Just dahlior kan vara lite kluriga att se skillnaden på mellan en överblommad blomma och en knopp (blivande blomma). Man vill ju absolut inte plocka bort några knoppar för då får man ju inga blommor. Så här tänkte jag visa så tydliga bilder jag kunde ta på skillnaden mellan dessa två faser hos dahlian. Knoppen och den överblommade blomman.

Såhär ser olika dahliaknoppar ut - dessa blir de ljuvliga blommorna vi älskar

Dessa vill vi se många av! Knopparna är plattrunda och om man känner på dem så är de fasta. De lovar om en fin blomma. Nedanför tipsar jag om en annan grej man kan göra för att få extra fina blommor och längre stjälkar.

Ibland kommer en stjälk upp med flera knoppar. Om man vill ha ett extra stort och fint exemplar med en långt stjälk så kan man plocka bort knoppar så att all energi i stjälken går till att utveckla en enda stor blomma på stjälken. Funkar extra fint på de lite större dahliorna.

Men vilka ska man plocka då? Ingen av de här ovanför. De du ska plocka bort har generellt en mer spetsig form och ibland är den stängt i botten, ibland öppen. Den känns luftig och ihålig. Det betyder att blomman blivit gammal och är på väg att bilda frö. Plocka bort alla dessa överblommade, blivande fröhus (eller lämna dem om du vill samla egna frön såklart).

Dessa tas med fördel bort från plantan. Klipp/knipsa hela blomman

Såhär ser olika överblommade dahlior ut och dessa bör plockas bort för fortsatt blomning på plantan

Såhär ser olika överblommade dahlior ut och dessa bör plockas bort för fortsatt blomning på plantan

Hela utslagna blommor (som i ett exempel ovanför) som ser lite skruttiga och vissna ut i botten är också bra att plocka bort. Blomman blir inte finare och det är alltid en bra idé att låta plantan fokusera på att utveckla alla de nya knopparna som vill slå ut! Det bästa man kan göra för att hålla dahliorna produktiva är att plocka blommorna innan de ens hunnit mogna. Plocka dem när de är som allra finast och sätt dem i vas eller lägg i en skål med vatten om du vill plock korta stjälkar. Ofta håller de väldigt länge såhär om de får stå ute. Upp till en vecka om de står i skuggan i ett fat.

dsc_2293.jpg

Lycka till med dahliaplocket!

Sådd av ljusgroende frön

Hej allihopa och god fortsättning! De första veckorna i januari tar vi det lugnt och har det fortfarande lite ledigt, men vi har satt igång odlingsåret så smått. Vissa fröer behöver sås tidigt och dessa är vi igång med nu. Chili, paprika, kronärtskockor, eukalyptus, prärieklockor, penséer är några av dem som vi sår tidigt, antingen för att de behöver en lång säsong eller för att vi vill att de ska komma igång tidigt (typ penséerna).

Här nedanför vill jag gärna dela lite tips med er! Ofta står det på fröpåsar att fröerna är ‘ljusgroende’ och att de ska sås ytligt. Här nedan delar jag en liten film och tips på hur jag sår dessa typer av fröer. Det jag sår är prärieklocka (Eustoma/Lisianthus) och de är ljusgroende och behöver en lång säsong för att sedan ge skördefärdiga snittblommor i augusti. Det är generellt såhär vi gör när vi sår ljusgroende fröer.

DSC_0107.jpg

Tips för sådd av ljusgroende frön

Fyll brätten, krukor eller pluggar med jord. Jag använder egenblandad såjord men köpt såjord eller planteringsjord funkar bra allihop. Toppa med ett lager vermikulit (det är ett mjukt, vulkaniskt material som håller fukt väldigt bra (passar jättebra vid sådd av ljusgroende fröer, då ytan annars lätt torkar ut!)

Fukta ytan/vermikuliten försiktigt och vattna så hela krukan/brättet är väl fuktat. Lägg fröerna försiktigt på ytan, de ska inte täckas, de ska ligga helt ytligt.

Vattna försiktigt igen och använd gärna en slags duschstril som gör att vattenstrålen inte blir så hård att den rör omkring fröerna. Ställ sedan sådden på den plats där de vill gro (optimal temperatur & plats står ofta på fröpåsen)

Man kan lägga en bit plast över sådden så att den inte torkar ut. Vattna och låt inte sådden torka ut.

Här nedanför är en film där jag visar alla steg lite snabbt :-)