Vi har öppnat för säsongen!

Vi har öppnat för säsongen och fått världens finaste respons. En underbart fin start på blomsteråret!

Nu till helgen, påskhelgen har vi öppet ihop med föreningen 122:an (se hemsida!) som jag skrivit om tidigare. I påsk stämmer våra öppettider med de flesta andra deltagare.

Skärtorsdagen har vi öppet som vanligt 12-18
Alla andra påskdagar (fredag-söndag) 11-16

Till påsk har vi i butiken ullpynt och pyntade påskris (med ull!) men vi har även fröer till grönsaker och blommor, krukor, plantor, krukade blommor och våra egna tulpaner såklart. Vi har även fin ekologisk olivtvål, trädgårdsböcker, spel, barnböcker om odling och kort. Äggen är tyvärr slut för helgen!

Vår tunneltulpaner har precis börjat blomma och jag är där direkt med kameran och plockar dem. Vi säljer tulpaner på lök så länge de räcker. Vill du säkert ha blommor är det bäst att beställa en bunt eller bukett! Gör så genom att kontakta oss.

Hoppas vi ses i påsk!

Snödropparnas tid

DSC_7497.jpg

Nu är det mars och snödropparna blommar för fullt. Här kommer ett par bilder från gårdagens snödroppefotografering.

Även tulpanerna som vi odlar till snitt & testodling har vaknat till och börjat tittar upp ordentligt både inne i tunnelväxthuset samt utomhus.. Det är så härligt att se dem allihopa! Vi längtar till den färgglada blomningen!

Nästan varje dag poppar det upp nya små vårtecken, så jag har gjort två små filmer med vad som blommar och är på gång just nu. För att se mer filmer så kan ni prenumerera på vår youtube-kanal (som såklart är gratis). Där kommer det dyka upp många filmer under den kommande blomster- & trädgårdssäsongen! Länk till kanalen finns här nedanför filmerna.

Amaryllisens tid

“Rapido” är en klassisk julröd amaryllis som ger många stjälkar med massvis med blommor och är bland de snabbaste att slå ut

“Rapido” är en klassisk julröd amaryllis som ger många stjälkar med massvis med blommor och är bland de snabbaste att slå ut

Nu är det mitt i januari och amaryllisarnas tid är fortfarande här! Vilken underbar vinter/vårblomma som blommar i så många olika storlekar, i så många olika färger och under en så lång tid. Vi provodlar ett par olika sorter på uppdrag av Nelson Garden. Några favoriter som vi hittat hos dem är bland annat ‘Rapido’, en snabb och väldigt rikblommande amaryllis i klassisk julröd. Vi älskar även den hallonröda ‘Magical Touch’ som har en vit kant och glittrar vackert i vinterljuset. ‘Alfresco’ har allt man kan önska sig i en dubbel, vit amaryllis och den ‘storblommiga rosa’ är så ljuv i sin färg, som en somrig lilja!

Här kommer lite bilder på amaryllisarna hos oss som jag passat på att dokumentera under de senaste veckorna. Vi har även den limegröna ‘Lemon star’ som inte ingår i provodlingen för Nelson Garden, men som jag tycker har väldigt bra hållbarhet och står väldigt länge när den blommar.

DSC_0187.jpg
DSC_5385.jpg
DSC_0228.jpg
DSC_6245.jpg

Foto: Lovisa Wendt på Fiddekulla Trädgård

Sådd av ljusgroende frön

Hej allihopa och god fortsättning! De första veckorna i januari tar vi det lugnt och har det fortfarande lite ledigt, men vi har satt igång odlingsåret så smått. Vissa fröer behöver sås tidigt och dessa är vi igång med nu. Chili, paprika, kronärtskockor, eukalyptus, prärieklockor, penséer är några av dem som vi sår tidigt, antingen för att de behöver en lång säsong eller för att vi vill att de ska komma igång tidigt (typ penséerna).

Här nedanför vill jag gärna dela lite tips med er! Ofta står det på fröpåsar att fröerna är ‘ljusgroende’ och att de ska sås ytligt. Här nedan delar jag en liten film och tips på hur jag sår dessa typer av fröer. Det jag sår är prärieklocka (Eustoma/Lisianthus) och de är ljusgroende och behöver en lång säsong för att sedan ge skördefärdiga snittblommor i augusti. Det är generellt såhär vi gör när vi sår ljusgroende fröer.

DSC_0107.jpg

Tips för sådd av ljusgroende frön

Fyll brätten, krukor eller pluggar med jord. Jag använder egenblandad såjord men köpt såjord eller planteringsjord funkar bra allihop. Toppa med ett lager vermikulit (det är ett mjukt, vulkaniskt material som håller fukt väldigt bra (passar jättebra vid sådd av ljusgroende fröer, då ytan annars lätt torkar ut!)

Fukta ytan/vermikuliten försiktigt och vattna så hela krukan/brättet är väl fuktat. Lägg fröerna försiktigt på ytan, de ska inte täckas, de ska ligga helt ytligt.

Vattna försiktigt igen och använd gärna en slags duschstril som gör att vattenstrålen inte blir så hård att den rör omkring fröerna. Ställ sedan sådden på den plats där de vill gro (optimal temperatur & plats står ofta på fröpåsen)

Man kan lägga en bit plast över sådden så att den inte torkar ut. Vattna och låt inte sådden torka ut.

Här nedanför är en film där jag visar alla steg lite snabbt :-)