Minnesdagen för de döda - Alla helgons dag

DSC_3226 m.jpg

På lördag är det Alla helgons dag, minnesdagen för de döda. Enligt gammal tradition lägger man en krans, gravliggare eller en bukett med vackert granris på sina saknades gravar vid denna högtid. Idag tänder många ljus och lyktor vid graven. Båda alternativen tycker jag är jättefina och ett vackert sätt att hedra de döda på. Nu är tiden då jag tänker extra mycket på min saknade mormor som jag älskade djupt men tyvärr inte fick dela mitt liv med så länge.. På lördag kommer jag lägga en krans på mormors grav i Vissefjärda och beundra det vackra fackeltåget som går genom byn och slutar vid kyrkan. ♡

Som ni kanske redan har märkt så är både Cilla och jag väldigt förtjusta i hantverket att binda kransar. Vi föredrar framför allt att använda material som kommer direkt från naturen, gärna skogen och som håller länge. Vi blandar odlat med vildplockat och undviker syntetiska plastmaterial då detta inte hör hemma på en kyrkogård. Om du behöver en krans, eller ett knippe med fint ris att lägga på din saknades grav så kom gärna förbi hos oss nu till helgen. Vi gör kransar på beställning och har alltid kransar färdiga i butiken. Vi har öppet varje dag mellan 10-16 och hjälper gärna till med alla era önskemål!

DSC_3278.jpg

Vi börjar även fylla gårdsbutiken med lite nya produkter som skulle kunna passa fina som julklappar. Vi har fått hem vackra och populära “Botanicum” igen och den nya favoriten “Allt börjar med ett frö…” som är minst lika vacker och lärorik den.

Vi vill önska er en vacker alla helgons dag på lördag och en fin helg!

/ Lovisa ♡

Gravsmyckning & nya öppettider

DSC_0512.jpg

Goddag i hösten (eller nästan/snart vintern)! Vad snabbt det går nu…

Häromdagen bytte vi om till vintertid och med det så kände vi att det också var dags att ändra lite i våra öppettider. Vi kommer att stänga butiken lite tidigare nu, varje dag. Men vi har fortfarande öppet varje dag. Nu gäller tiderna 10-16, varje dag. Välkomna då! Självbetjäning gäller fortfarande.

Men vad har vi i gårdsbutiken just nu? Jo, nu har vi bundit kransar och gjort gravdekorationer att lägga på graven inför allhelgona nu till helgen. Det finns flera olika storlekar och stilar att välja mellan i butiken. Vi har även plantor för höstplanteringar. Ljung, egenodlad grönkål (purpurkål), egenodlad silverek, egenodlad murgröna, kärleksört & taklök mm. Här kommer lite bilder på hur det kan se ut hos oss just nu.

DSC_2893.jpg
DSC_2685.jpg

Närodlat granris till våra kransar & workshops

DSC_2010.jpg

Tiden börjar närmar sig för gravsmyckningar & julkransar - vi är lite sent ute, men börjar jobba med detta först nu till helgen (vi har smygstartat lite med gravsmyckningar redan). Till min stora glädje har vi funnit Flakulla Skogsgård, som vi med stolthet kommer att köpa vårt ädelgranris från till kransar framöver.

Visst kan man använda ‘vanlig gran’ till kransar - det gör vi också. Men när man binder kransar vill man gärna använda sig av ris från sköna, (ej stickiga) granslag som fyller en stomme bra och går hyffsat snabbt att arbeta med. Där är ädelgranarna bra! Vi använder mest ris av nobilis/kaskadgran (Abies procera) och Nordmannsgran/kungsgran (Abies nordmanniana). I måndags hämtade vi 100 kilo ris av båda dessa granslag hos Cecilia Rooth i Flakulla (Fågelmaratrakten i Blekinge), som odlar dessa granar och skördade riset dagen innan vi kom och hämtade det. Riset är verkligen av högsta kvalité och så färskt det bara kan bli.

Det som tilltalar mig extra mycket är att inga bekämpningsmedel använts på granarna - vilket annars tyvärr är vanligt. Det känns jättekul att kunna använda såhär högklassigt och giftfritt ris - för en ekologisk nörd som mig! Här kommer lite bilder på dessa mjuka, trevliga gransorter.

DSC_2290.jpg
DSC_2267.jpg
DSC_1945.jpg
DSC_2276.jpg
DSC_2238.jpg
DSC_1951.jpg
DSC_2240.jpg

Vi fick lov att titta på granodlingarna och känna på de olika sorterna. Det var väldigt inspirerande och roligt att se de olika sorterna som de odlar! Läs mer om Flakulla skogsgård erbjuder på Cecilia & Rolfs hemsida.

Här nedanför kommer lite bilder från granodlingen och de olika gransorterna. Vi kände även på den väldigt stickiga blågranen. Den var nästan självlysande blå och ett otroligt vackert träd - dock inte optimal att göra kransar av pga stickigheten.

DSC_1778.jpg
DSC_1885.jpg
DSC_1760.jpg

Blågran - Picea pungens (OBS den här är väldigt stickig!)

DSC_1767.jpg

Nordmannsgran/Kungsgran - Abies nordmanniana

Kaskadgran “Nobilis” - Abies procera

Gör-det-själv: Bind en ljungkrans

DSC_9778.jpg

Bind en krans

med ljung!

Hej allihopa! Idag har jag gjort lite nya grejer, en liten fotoserie och min första film! Jag fick en idé om att jag skulle göra ett inlägg där jag visar med bilder hur jag binder våra höstiga ljungkransar. Så här kommer en liten bildserie med en bonusfilm(!) där jag visar hur man enkelt kan binda en krans själv! Nu kör vi!

Jag använder:

  • Halmstomme

  • Bindtråd/ståltråd på rulle

  • Ljung, eller annat växtmaterial (om ljung så kan det behövas mellan två/fyra krukor, beroende på hur stor kransen ska vara såklart)

  • Blomstersax (att klippa ljungen med, går lika bra med en vanlig sax eller sekatör, men klipp inte i metalltråd med dessa!)

  • Tjockare metalltråd att göra upphängningen med

  • En kraftig avbitartång att klippa ståltråden med

Okej! Dags att sätta igång! Se till att ha alla verktyg och material framme när du sätter igång, det finns inget störigare än att behöva avbryta sitt arbete för att leta reda på en liten pryl… Jag fäster ståltråden genom att sticka den in i halmstommen och sen snurra några varv runt den. Det finns så många sätt att fästa tråden på, men gör på ett sätt så du känner dig nöjd. Du behöver inte tänka på upphängning, det tar vi i slutet!

Jag brukar klippa växtmaterialet och sätta ihop dem till små buketter. Så jag plockar och lägger små buketter efter varandra hela tiden så att det täcker hela ovansidan av kransen. Baksidan brukar jag strunta i att göra - men om man vill så kan man täcka hela kransen. Det blir jättefint, men tar typ dubbelt så lång tid!

Här i filmen visar jag bara hur jag lägger “buketterna” på kransen och binder fast dem. Jag brukar ta och snurra tråden två varv runt buketterna, men det går såklart bra med ett eller tre varv också! Som ni ser så lägger jag nyponen och ljungen på precis samma sätt, men varvar lite mellan materialen så att de återkommer på ett fint regelbundet eller oregelbundet sätt.

Nu är vi nästan framme där vi började! Ibland binder jag mycket närmre till där jag började, men här gjorde jag visst inte det. För att fästa tråden i slutet så spänner och drar jag ordentligt i tråden och “knyter” in den runt sig själv några varv. Se bilden ovanför till vänster. När jag sedan gjort det tills det känns som den sitter rejält så klipper jag av tråden med en tång med ett snett snitt som gör den vass och trycker sedan den vassa biten in i halmstommen. Detta visas också i slutet av filmklippet!

Om det blev lite tunt med växtmaterial någonstans på kransen, när hela stommen är täckt så brukar jag alltid fixa det i efterhand! Då klipper jag till egna små märlor (av den tjocka metalltråden), vässar dem med tången (gör ett vasst snitt) och trycker in buketter med exempelvis ljungen där det saknas lite helt enkelt. Som på bilderna här ovanför.

DSC_9886.jpg

När hela stommen är täckt så kan man lyfta upp kransen och titta lite på den. Var är upp och var är ner på kransen? Det är inte alltid uppenbart. Prova lite olika sätt att hålla den på och välj sedan, och markera var som är upp på kransen, kanske med en rosett (som sedan kanske får sitta kvar)? Välj formen genom att hålla upp kransen och leta efter en fin cirkel i mitten/hålet. Det brukar kännas som ett ställe är naturligt “upp”.

Dags för upphängning! Såhär gör jag en stark och smidig upphängning till alla sorters kransar. Ta den kraftigare metalltråden och böj den på mitten. Se bild ett till vänster här ovanför. Böj den sedan igen, i topparna, uppåt så som på bilden. Klipp sedan snitt så att taggarna blir vassa!

Tryck in de vassa bitarna i kransens ovansida. Som på bilderna. Ibland vill tråden böja sig, då får man antingen göra en ny, eller försöka igen lite försiktigt.

Sen är det faktiskt klart! Såhär gör jag en liten ljungkrans. Hoppas att den här lilla guiden kan vara till nytta, eller inspirera er att prova på att binda en krans hemma! Det är väldigt mysigt och det blir faktiskt alltid vackert, bara man jobbar med vackert material!

Kransarnas hållbarhet skiljer sig beroende på vilket material man använder. Ljung kan man till exempel ha inomhus, då torkar den fint (de flesta sorters ljung iallafall) och kan hålla upp emot ett helt år! Ljungkransar kan även hänga utomhus, men bör då hängas under tak, så den inte blir för blöt.