Blomsterkurser i augusti!

hållbart odlade snittblommor (2).jpg

Blomsterkurser hos oss

Nu har vi äntligen släppt datumen för blomsterplock och bukettbinderi här i Fiddekulla. Du får plocka de mest underbara blommorna och vi lär ut plock-, & bindteknik samt en massa bra tips för snittblommor.

Hoppas vi ses! :)

Följ med oss ut på vår blomsteråker, välj och skörda dina egna blommor och vi visar hur du kan binda och skapa med det vackra du plockat! Du får med dig en (kvällskurs) eller två (helgkurs) stora buketter hem med underbara blommor!

Vi tränar bindteknik på gröna kvistar, vi visar hur du kombinerar färger, former och strukturer samt ger våra bästa tips i vilket stadium man plockar blommorna i och hur man får buketten att hålla så länge som möjligt!

Kursen kräver inga förkunskaper och passar alla som gillar blommor!

Vi står för allt material (blomstersaxar, hinkar, band, bast, blommor osv.). Du behöver inte ha med någonting annat än kläder efter väder (samt bra skor)! Vi kommer delvis att vara utomhus. Har du några allergier så meddela oss så vet vi det inför fika.

Kursen hålls i Fiddekulla utanför Vissefjärda och fika ingår. (Hitta hit).

Dahliaskötsel, knoppar och överblommade blommor, håll dina dahlior produktiva hela säsongen

dsc_6434.jpg

Håll dahliorna produktiva hela säsongen

Se skillnaden mellan knopp och överblommat

Nu har det blivit dags för sommarens kanske viktigaste syssla (säger jag såklart med lite glimt i ögat)! Men att hålla efter dahliorna är iallafall en extremt viktig syssla här hos oss. Vi plockar alla blommor och plockar bort allt överblommat. Vi vill inte att plantorna ska fokusera energi på att bilda frö. Ju mer du plockar av dahlior - desto längre producerar den nya knoppar. Det vill vi! Självklart behöver de även näring under säsongen, speciellt om du plockar mycket bladmassa också. Vi brukar vattna med organiskt och ekologiskt näringsvatten var och varannan vecka under högsäsong. Plantor som mår lite dåligt får en dusch med SM 6 algextrakt ett kraftigt, ekologiskt koncentrat som stärker plantor av alla slag, helt naturligt. Detta finns att köpa hos Runåbergs fröer. Näring är ett så stort ämne att det får bli ett eget inlägg en dag!

Just dahlior kan vara lite kluriga att se skillnaden på mellan en överblommad blomma och en knopp (blivande blomma). Man vill ju absolut inte plocka bort några knoppar för då får man ju inga blommor. Så här tänkte jag visa så tydliga bilder jag kunde ta på skillnaden mellan dessa två faser hos dahlian. Knoppen och den överblommade blomman.

Såhär ser olika dahliaknoppar ut - dessa blir de ljuvliga blommorna vi älskar

Dessa vill vi se många av! Knopparna är plattrunda och om man känner på dem så är de fasta. De lovar om en fin blomma. Nedanför tipsar jag om en annan grej man kan göra för att få extra fina blommor och längre stjälkar.

Ibland kommer en stjälk upp med flera knoppar. Om man vill ha ett extra stort och fint exemplar med en långt stjälk så kan man plocka bort knoppar så att all energi i stjälken går till att utveckla en enda stor blomma på stjälken. Funkar extra fint på de lite större dahliorna.

Men vilka ska man plocka då? Ingen av de här ovanför. De du ska plocka bort har generellt en mer spetsig form och ibland är den stängt i botten, ibland öppen. Den känns luftig och ihålig. Det betyder att blomman blivit gammal och är på väg att bilda frö. Plocka bort alla dessa överblommade, blivande fröhus (eller lämna dem om du vill samla egna frön såklart).

Dessa tas med fördel bort från plantan. Klipp/knipsa hela blomman

Såhär ser olika överblommade dahlior ut och dessa bör plockas bort för fortsatt blomning på plantan

Såhär ser olika överblommade dahlior ut och dessa bör plockas bort för fortsatt blomning på plantan

Hela utslagna blommor (som i ett exempel ovanför) som ser lite skruttiga och vissna ut i botten är också bra att plocka bort. Blomman blir inte finare och det är alltid en bra idé att låta plantan fokusera på att utveckla alla de nya knopparna som vill slå ut! Det bästa man kan göra för att hålla dahliorna produktiva är att plocka blommorna innan de ens hunnit mogna. Plocka dem när de är som allra finast och sätt dem i vas eller lägg i en skål med vatten om du vill plock korta stjälkar. Ofta håller de väldigt länge såhär om de får stå ute. Upp till en vecka om de står i skuggan i ett fat.

dsc_2293.jpg

Lycka till med dahliaplocket!

Rosa rölleka, en underbar snittblomma i sommarbuketterna

Rölleka, Achillea millefolium, finns i många olika rosa nyanser

Achillea millefolium, Rölleka
(stavas också röllika)

Röllekan är en flerårig, solälskande blommande ört som växer vilt och i trädgårdar, Den är en av de äldsta hälsoörterna och har hyllats för sina läkande egenskaper sedan en lång tid tillbaka och användes mycket upp till slutet av andra världskriget. Den är en av de örter som beskrivits och använts flitigast i växtläkekonsten genom historien. Den har också visat sig som en av de mest effektiva växterna mot att avskräcka myggor! Här i Fiddekulla använder vi dem mest som snittblommor till våra sommarbuketter i juli-augusti.

Röllekan är för det mesta vit. Men i det vilda ser man ibland dem i ljusrosa skiftningar. Vi odlar förädlade sorter som ‘Summer berries’, ‘Flowerburst Lilac Shades’ och ‘Summer Pastels’. Dessa är färgmixar, ofta hybridsorter, som ger en bred skala olika rosa och lila färger i alla möjliga nyanser. Från ljusaste rosa till det mest ceriserosa.

De trivs i ett soligt, torrt läge och bildar en tjock, marktäckande matta där de trivs. De sprider sig ordentligt på ett par år och kan behöva föryngras och kortas in. Om man sår plantorna från frö så brukar de flesta sorterna blomma redan första året, (året vid sådd), men lite sparsamt. Bäst blomning blir det andra och tredje året.

Vi älskar att använda röllekan i buketter under sommaren. De fyller ut och ger stabilitet och färg. Men den har lite speciella krav. Här nedanför delar jag tips om hur man hanterar röllekan som snittblomma.

Röllika som snittblomma

Röllikan har en hållbarhet som snittblomma på ungefär 4-5 dagar (i rumstemperatur), sen börjar den se lite blek och svag ut. Det är extra viktigt att byta vatten ofta när det finns röllika i vattnet, ungefär var/varannan dag. De blir snabbt geggiga i stjälkarna och uppskattar ett nytt färskt snitt varje gång du byter vatten.

Att tänka på när man plockar röllika är att den slokar väldigt lätt i solen. Så plocka blommorna helst på morgonen eller kvällen, inte mitt på dagen för att hålla de så friska som möjligt från början. Sätt dem direkt i kallt vatten och ställ dem svalt.

Röllikan, både vild och odlad går även bra att torka. Häng blommorna upp och ner i ett mörkt och varmt utrymme. Kanske uppe på en vind? Sen går de fint att använda i kransar och till torkade arrangemang.

Här kommer inspirationsbilder som jag tog ute i odlingen. Jag och humlan älskar röllika!

DSC_2552.jpg

Fotograf: Lovisa Wendt

Hemma igen och dags för sommarsysslor!

Nu är jag hemkommen och glad efter två veckors ledighet. Jag och Nils körde till Frankrike och utforskade naturen där. Vi har haft en riktigt härlig tid med mycket trädgård, slott och berg. De sista dagarna saknade vi hem och längtade efter att börja jobba igen, så nu är vi här igen och redo att sätta igång med sommarsysslorna!

Nu börjar vi med nya öppettider ett tag. Det är nu fredagar och lördagar vi kommer ha öppet. Dessa dagar kommer vi ha helgbuketter och blommor i butiken, lite plantor, eko-glass och allting i butiken (trädgårdstillbehör, krukor, vaser mm). Det är semestertider och lågsäsong, men vi jobbar fortfarande och gärna på beställning vad gäller blommor, buketter och binderier.

Jag tänkte försöka göra ett inlägg med några fina ställen vi varit på i Frankrike. Jag tog såklart massvis med bilder där. Tills alla minneskort blev fulla. Får se när det blir! Här kommer lite bilder från underbara, älskade Fiddekulla och våra blommor sålänge!

Vi ses och hörs snart igen!
/Lovisa