Låt oss få presentera årets Din Odlarvän

DSC06186.jpg

Hej kära läsare! Det här har jag länge sett fram emot att dela med er! I årets frökatalog och magasin “Din Odlarvän” som ges ut av Nelson Garden är vi med på ett hörn - och jösses så stolta vi är! Så i detta inlägg skulle jag vilja presentera magasinet och lite av innehållet. Du kan läsa Din odlarvän gratis på webben, (delar länk längst nere i inlägget) eller beställa hem ett exemplar att själv bläddra i under samma länk. Vi säljer även magasinet i trädgårdsbutiken när vi öppnar i år såklart.

I Din odlarvän finner du årets frökatalog, hela sortimentet av fröer från Nelson Garden och förutom det en massa reportage och kunskapsrutor som inspirerar till odling och en massa tips. Med magasinet följer även en fröpåse som i år är den vackra sideneternellen. Den är så söt! Innan jag skriver mer vill jag dela detta citat i från förordet.

“Oavsett om du har en egen odling eller inte, är det trevligt att kunna ta med det gröna inomhus. Vi håller tummarna för att det ska bli ännu lättare att hitta lokalt odlade blommor i säsong! De närodlade buketterna inspirerar och ger en fingervisning om vilka blommor som passar bra att odla där just du bor”

- Lovisa Back, Ansvarig utgivare och odlarvän, Nelson Garden

 

Reportage och titlar i numret

I det här numret finns flera intressanta reportage som rör många olika områden inom odling. I början kommer reportaget om oss och vår verksamhet och våra liv som blomsterbönder. Vi får sedan läsa ett par sidor om jordförbättring med jordexpert Anton Sundin, fullspäckat med kunskap om jord som både hobby- och yrkesodlare har nytta av att läsa! Det följs sedan av Odla din egen mat med Rikard & Mikaela hos Ekoforia. Inspirerande och så genuint!

Odla för hälsa är ett reportage gjort hos Josefin och Eivor Gavie som driver Lilla hälsoträdgården. Detta var extra kul att läsa om då hälsoträdgårdar tilltalar mig väldigt mycket och väldigt varmt, personligen. Josefin och Eivor är dessutom precis som vi blomsterodlare och de odlar snittblommor som en del i sin verksamhet.

dsc_2921.jpg

Visste du att vi provodlar lökar & knölar för Nelson Garden?

Konstnärens trädgård är ett drömmigt vackert reportage om hur Linda Schilén skapar blomstrande konstverk i rabatten, precis som hon gör på målarduken. Vi fick glädjen att träffa Linda när hon var hos oss I Fiddekulla i somras och blev fotograferad för detta reportage. Samtidigt jobbade hon med att ihop med Nelson Garden sätta ihop en blomsterfrökollektion som Linda noga valt ut fröer till som kommer finnas att köpa från månadsskiftet januari/februari 2020 hos Blomsterlandet.

Linda säger något som jag tyckte var väldigt vackert och relaterbart i reportaget: att ‘skillnaden mellan konstnären och trädgårdsmästaren är egentligen bara verktygen och materialen’. Detta kan jag verkligen relatera till! Jag tänker likadant med all slags trädgårdsskapande, det är verkligen precis som att måla!

Där innan finns ett bra uppslag om gurkan. Odling och tips på bra, odlingsvärda sorter och inspiration på vad man kan göra med skörden. Så enkelt är också en riktigt bra guide i magasinet om just frösådder. Perfekt att läsa denna artikel nu inför odlingssäsongen då det mesta om frösådder tas upp.

Och många fler små tips och kunskapsrutor i dyker upp i hela magasinet. De sista sidorna rör blomsterlök och visar bland annat blomsterlök-nyheterna! Där har vi bland annat dahliorna ‘Milena Fleur’ och ‘Red Silence’ som vi odlade (och gillade skarpt) här förra året på test som en del i provodlingen vi bedriver för Nelson Garden. Orientliljan ‘Lotus Queen’ och den röda solhatten ‘Green Twister’ är också nyheter för i år - som vi verkligen gillade att provodla här förra året!

Nu har jag skrivit väldigt mycket längre än vad jag trodde jag kunde göra här. Det fanns mycket att skriva om helt enkelt. Jag hoppas ni plockar upp ett exemplar av magasinet eller läser det online. Klicka in på Nelson Gardens hemsida så har ni en trevlig lässtund framför er - och massvis med fröinspiration i frökatalog-delen!

Slutligen vill jag tacka för att ni läser här och vill också tacka så ödmjukast för all underbar feedback vi fått om reportaget med oss. Texten i reportaget om oss är skriven av Maria Fors Östberg (och jag tycker hon fångade vår själ så väldigt fint!) och bilderna är tagna av Markus Danielsson, Lovisa Back och även ett par av mig själv.

Härlig läsning önskar vi er!

DSC06208.jpg

Nytt år, nu börjar förberedelserna!

DSC05601.jpg

Nu börjar förberedelserna 2020

Dahliatvätt, frösortering och sårutiner 2020

Först och främst vill jag önska alla läsare ett riktigt gott nytt år! Vi har haft en mysig ledighet vid jul och nyår. Nu är vi igång igen. Förberedelserna inför öppningen vid påsk är många och vi börjar med grovjobb direkt!

Dahliatvätt

Vi har börjat året lugnt och skönt. Ett stort projekt var att tvätta av alla dahlior som låg och väntade på att bli hanterade i stallet. Vi har bara grävt upp dem och lagt dem i backar i stallet. Men för att spara plats och få lite bättre koll på dem så tvättar vi av alla knölar och delar dem i mindre bitar. Både för förvaring somsagt, men också för föröknings skull. Vi delar på knölarna så att det kommer minst ett litet “öga” på varje delad knöl. Då får vi många fler plantor att sätta i vår! Hur man delar dahlior finns mängder med information om på internet, men jag kanske gör ett eget inlägg här när vi kommer till det i år.

Tänk på att hålla koll på tvättade dahlior efteråt, så de inte håller sig för blöta. De har lätt för att ruttna och behöver torka upp efter tvättningen. Bra sätt att förvara dahlior på är i lådor med sågspån, torv eller inrullade i tidningspapper. Det är viktigt att kolla till knölarna flera gånger under vintern så de inte torkar eller ruttnar. De ska kännas fasta och levande, och förvaras svalt (aldrig minusgrader!) så de inte tror att det är vår.

Tvättningen har varit lite lättare i år eftersom det varit så milt. Annars kan det vara iskallt att hålla på med kallt vatten och gegga i minusgrader. Burr! Nu är det projektet gjort och nu väntar delningen. Det kan vi göra inne i vår blomsterverkstad/stallet.

Såhär ser det ut när vi tvättar dahliorna

Frösortering och lite om våra sårutiner

En annan förberedelse inför alla sådder i år är att sortera, kolla igenom och anteckna bland fröerna. Vi sår frön till flera olika områden i verksamheten. Vissa frön ska odlas i plantskolan och krukas till plantförsäljning i vår. En del fröer ska säljas i butiken, så de ska bara köpas in och sorteras för sig. Men de allra flesta frön ska vi odla själva ute på blomsteråkern. Dessa sorterar vi i grupper med samma art och odlingskrav. De flesta arter sår vi i pluggar ute i tunnelväxthuset i omkring april. Vi försöker varje år odla så mycket vi kan med naturligt ljus istället för växtbelysning och inomhustemperaturer.

Varje år blir jag mer och mer trött på inomhusodling ärligt talat. Det blir ofta mycket bättre plantor och mindre jobb om jag bara sår senare och ute i tunnelväxthuset. Jag tycker allting växer betydligt mycket bättre med solens ljus och många arter gror bra och blir tuffa och tåliga när temperaturerna skiftar lite mellan natt/dag. Inte för stora skillnader dock, det är därför vi drar upp allt inne i tunneln där vi kan hålla lite koll, lägga på fiberdukar och eventuellt sätta ut ett element eller frostvakt som hjälper om det skulle frysa.

Vi jobbar även med att färdigställa ett såschema för året. Det gör vi digitalt i ett exceldokument och nämner där allt vi kan tänkas behöva veta om varje art vi odlar. Har man mycket att odla så är det att rekommendera, annars blir det gärna kaos i huvudet när allt ska sås och man knappt vet vart man ska börja. :)

Hoppas detta lilla inlägg gav lite inblick i vad vi gör just nu. Jag delar regelbundet lite kortare såna här uppdateringar på instagram för alla som vill hänga med i vår blomsterodling - året runt.

God fortsättning

God jul, god fortsättning och gott nytt år önskar vi på Fiddekulla Trädgård er <3

Sista öppethelgen för säsongen

DSC01480.jpg

Sista helgen med öppet för i år

Tack för alla bukett-beställningar i jul

Idag öppnar vi för näst sista dagen upp butiken! Det är fredag och vi har öppet från 14-17. Beställda buketter finns att hämta upp vid överenskommen tid eller under öppettiderna.

Nu i helgen har vi sänkt priset på många produkter i butiken. Bland annat krukor, spel, böcker, tvål och mer. Sortimentet är begränsat nu sista helgen då det är sista dagarna. Men det finns gott om det mesta i skrivandes stund.

Öppettider 20-21 december
-