Påsköppet!

DSC03897.jpg

Påsköppet

hos oss hela helgen

Vi har egenodlade tulpaner (med reservation för att de kan ta slut!)

Penséer, påskliljor och många andra köldtåliga vårblommor till krukor och blomlådor. Vi har även krukor, skålar och vaser för arrangemang.

Nu öppnar vi för säsongen 2020

DSC01436.jpg

Nu öppnar vi för säsongen 2020

Välkomna i helgen, lördag och söndag kl. 11-15

Hej allihopa! Nu är det dags för oss att öppna för året, och vad vi sett fram emot det. Det blir en liten smygöppning, för vi kommer under vårens gång fylla på med mer och mer plantor varje vecka allteftersom det mognar. Vi har nu i veckan ställt i ordning allt, gjort plats för många nyheter i butiken och utanför.

Lördag och söndag har vi öppet: kl. 11-15

Vi har ställt upp en speciell extrakassa utomhus, som står precis bakom butiken, under ett marknadstält (ni kommer inte missa det). Där kan alla som vill handla, men som vill hålla sig utomhus få betala och prata med oss på lagom avstånd. Vi tänker med tanke på coronaviruset väldigt mycket på att hålla ett bra avstånd till varandra. Vi erbjuder handsprit både i kassan inne och i utekassan. Det finns även möjlighet att tvätta händerna utomhus om man vill. Vi har ställt ut plantorna på lite olika ställen ute, så det finns gott om plats för alla att gå runt. Det finns lite att titta på i provodlingen för Nelson Garden. Den som vill får även gå ut på åkern och kolla in alla tulpaner som växer där - de är inte i blom än, men de ser fina ut!

Inne i butiken har vi många nyheter. Här ovan- och nedanför ser ni några av dem. Det är en blandning av trädgårdstillbehör och presenter med lite blommigt tema och hantverk. Många nya anteckningsblock och böcker. Nya krukor och skålar. Vi har även frö till grönsaker och blommor från Nelson Garden samt ett litet gäng dahliaknölar.

Tyvärr blir det inga buketter eller snittblommor den här helgen, tulpanerna är helt enkelt inte mogna än, utan kommer först nästa vecka!

DSC01369.jpg

Jag hoppas att vi kommer kunna ha möjlighet att ha öppet en stund nu i vår, så länge situationen tillåter kommer vi försöka göra vad vi kan för att hjälpa till att inspirera och förse med plantor, blommor, hantverk, frö och allt vad vi har här. Framförallt känner jag att jag så gärna vill erbjuda en upplevelse, något kul och uppfriskande att besöka, en utflykt till en liten gård där vi älskar allting med blommor och odling. Att vara ute i den friska luften, odla och bara vara i sin trädgård tror jag är väldigt hälsosamt denna tid.

Vi gör vad vi kan nu och hoppas att det vi gör kan vara till glädje för alla som besöker oss.
Varmt välkomna!

Uppdatering och vårkänslor

DSC08128.jpg

Uppdatering och vårkänslor

Hej! Här kommer en liten våruppdatering. Jag (och nästan hela resten av familjen/gänget) har de senaste veckorna varit sjuka i influensa, så det har gått väldigt långsamt här på gården. Jag kunde i princip inte göra någonting alls i två veckor, och jag kan inte minnas att jag någonsin varit så sjuk i just influensa. Tack och lov är vi alla lite bättre nu.

Under tiden har det hunnit hända en del ute i trädgården. Vi har haft både vår, vinter och vår igen. Vårblommorna både i krukor, i testodlingen och i landen är väldigt tidiga i år. Mycket tidigare än planerat blommar det. Ser ni våririsarna här nedanför? De var tänkta att vara i blom ungefär till öppningen i mars/april, men de blommar för fullt nu och sorten ‘Katharine Hodgkin’, den ljusblåa har varit i blom nästan halva februari! Vi får se vad vi gör med dem nu. Men visst är de vackra, åh jag älskar våriris!

Även krokusarna blommar , en riktig älsklingsblomma såhär tidigt på våren. När krokusarna blommar brukar man se de första insekterna, och humlorna brukar gilla dem. Har ännu inte sett någon humla i år, vilket kanske är tur, för det känns fortfarande stundvis vintrigt.

En sak vi börjat göra så smått nu när vi är igång igen är att renovera i butiken som vi planerar att öppna vid slutet av mars, så om lite mindre än en månad. Det blir verkligen väldigt mycket trevligare där inne i butiken nu. Ny färg, nya hyllor och lite ombyggnationer och bord. Renare, tydligare och kanske mysigare. Det blir så mycket bättre och jag är så glad att se förbättringarna! Det ska bli kul att öppna i år.

Vi har fått leveranser från olika håll med varor vi ska sälja i butiken i år. Vi kommer ha en hel del nya fina pappersartiklar, skrivblock, kort, böcker och presenter. Och jättefina trädgårdskorgar till olika områden. Vi kommer till öppningen ha frö till både grönsaker och blommor, god fairtrade-choklad och en massa plantor, både perenner och krukade klassiker som påskliljor och penséer mm. Jag kommer göra ett inlägg med en liten presentation av vårens sortiment här inom kort.

Vi har även fått en stor leverans av årets dahliaknölar till odlingen. Vissa sorter har vi så många av så vi kommer sälja lite fina sorters förpackade dahliaknölar redan till öppningen. Under den senare delen av våren kommer vi sälja krukade dahlior med sorter från vår odling, såna som vi själva absolut älskar och som vi övervintrat här.

Kastanjestaket runt odlingarna

DSC07400.jpg

Kastanjestaket runt odlingarna

Äntligen en bra staketlösning runt våra odlingar!

Nu har vi äntligen satt upp ett ordentligt staket runt våra plantskoleodlingar, där vi driver upp alla småplantor och har en liten del av vår snittblomsodling. Vi valde på denna plats att köpa och sätta upp ett kastanjestaket, och i detta inlägg kommer jag dela massor med bilder på resultatet och skriva lite om hur vi tänkt, vart vi köpt det och varför vi valde just det. Det finns många fördelar med detta staket och just nu måste jag säga att detta beslut och köp är bland det bästa vi gjort för vår plats just nu.

Kluven kastanj med egna enestolpar

Kluven kastanj med egna enestolpar

Varför stängsla in odlingarna? Har man inga problem så behöver man såklart inte göra det. Vi har dock alltid haft problem med att våra frigående höns kommer in och sprätter i odlingarna. Vi behöver även kunna hålla våra hundar innanför staketet. Vi har i alla år fått panikstängsla med alla olika sorters nät, både i metall och plast, hönsnät mm. Vi har använt kompostgaller som grindar och gjort en hel del hemmagjorda grindmodeller. Ugh. Vi har även kört på att fläta med hassel ett par år. Det blir väldigt fint, men håller varken inne hundar eller ute höns i vårt fall, dessutom blir det sprött och faller ihop efter några få år. Vi har önskat oss ett rejält, halvpermanent staket så länge nu, något som är fint och håller djuren på rätt plats, men också något som smälter vackert in i vår gröna miljö. Det ska gärna se lite lantligt ut och bli vackert med tiden. Och hållbarheten får gärna vara längre än ett par få år!

Vi valde kastanjestaket

Så det blev äntligen inköp av 80 meter kastanjestaket. Staketet köpte vi hos Ekostaket.se och vi valde höjd 122cm. De kommer levererade ihoprullade i 10-metersrullar och de är verkligen supertunga! Jag har fortfarande stora nästan blå/svart/gröna blåmärken på hela benen efter att ha hanterat och lyft omkring på dem, haha. Att vara minst två och ha skottkärra rekommenderas. Med tanke på hur hållbara staketen är så tycker jag att de är väldigt prisvärda. De är också lätta att sätta på plats och det går jättesnabbt om man är tre stycken som vi var den största delen av tiden.

Staketet består av kluven kastanj bundet med tjock ståltråd. Just kastanj behöver inte behandlas med något, kastanjen innehåller naturlig garvsyra som bevarar träet länge. Jag har läst någonstans att kastanjestaket kan hålla upp till 20 år. Träet blir vackert grått med tiden.

Som stolpar använde vi våra egenhuggna enestolpar. Ene håller också väldigt länge och vi hade stora tjocka stolpar som vi spetsade med yxa och såg. Vi använde även gamla stängselstolpar från hästarnas gamla hagar. Vi gillar ju att återanvända :)

Nog pratat, här är några bilder!
Grindar kommer, det har vi inte hunnit snickra ihop än, men det ska också göras av ene och några småbitar av kastanjestaketet.

DSC07511.jpg
DSC07280.jpg

Jag älskar resultatet! Tänk så vackert det kommer bli ihop med blommorna och grönskan i vår och sommar!

Och nu i slutet av januari måste jag dela lite mer bilder från månaden. Det har varit milt här, så mycket börjar redan titta upp ur jorden. Rabarbern tror att det är vår och krokusar, våririsar och pärlhyacinter är på gång upp för fullt!

Tack och lov verkar tulpanerna ta det lite lugnt än så länge. Jag vill gärna inte att de blommar för tidigt, det hade varit synd om de hinner komma upp för mycket och sedan hamna under djup snö. De klarar mycket kyla och snö visst, men knopparna kan bli lite skadade och fula, så vi hoppas det blir vinter snabbt nu - om det ska bli någon! :)

Innan kastanjestaketet, här står Ponyo och Tassa och tittar ut på hönsen. Ponyo tyckte det var alldeles för roligt att hopp/klättra över det här nätet…

DSC07438.jpg

Till sist vill jag ge en liten del av det här blogginlägget åt vår gamla dam Chilli som nu efter 14 år lämnat oss. <3

8386836052_f3d9ee1c86_h.jpg

Chilli 2005-2020

Tyvärr blev vår lilla och gamla blomsterhund Chilli sjuk häromveckan och hon har nu somnat in. Hon blev 14 underbara år här med oss.

Chilli var min första hund. Hon och jag tävlade agility ganska aktivt ett par år innan hon började få sämre syn. Hon var en absolut mästare på tricks. Hon kunde stå på händer, stapla skålar, halta på kommando, lägga lock på burkar och allt möjligt annat, alla vanliga tricks också såklart.

Det bästa Chilli visste var pannkakor och grädde och att sjunga till pianot ihop med husse.

Hon gjorde livet så roligt och hjälpte mig ut när jag var en osäker tonåring. En underbar kompis!

Vi saknar vår älskade lilla tjej så mycket <3