Mundekulla cookbook

eHVTt20w.jpeg

Mundekulla Cookbook

Ett vackert samarbete och samling med vänner
fotograf: Elaine Lilje | The Bohemia

Idag vill jag dela ett projekt vi fick äran att vara med på, ett stort och intensivt uppdrag och samtidigt det vackraste sortens samarbete mellan kreativa skapare och älskare av hantverk, mat och livet på landet. Det här har jag sett fram emot att visa och berätta för er om!

0vL46UNA.jpeg

Stephanie med chokladkakan

Finns på instagram @mundekulla_cooks

Psst! Och för alla er som älskar fotografering, styling och vegetarisk mat kommer ett väldigt fint, utbildande och upplevande tillfälle längre ner på sidan som jag verkligen hoppas ni spanar in!

I höstas fick jag ett meddelande av min vän Stephanie som jobbar som kock på Mundekulla retreatcenter (det ligger i våra trakter, bara ca. 20 minuter längre ut i de småländska skogarna). Stephanie är sedan så länge jag känt henne en av de kreativaste människorna och en passionerad, superskicklig kock. Beskedet kom inte alls som en chock när hon sa att hon skulle göra en kokbok! Det kändes så självklart när jag läste det. Det här kan bli hur vackert som helst! Tillsammans med Irena, art director och stylist, som också höll till på Mundekulla då blev idén till en plan och arbetet började!

Boken är nu beräknad till våren 2020 ca. Jag kommer dela mer när jag vet mer, så se till att hålla utik. Följ gärna Stephanie och Irena för att snabbt få nyheter om boken, deras länkar delar jag här nedanför!

Jag fick i uppdrag att förse blommor till stylingen som Irena stod för. Temat var lantligt, rustikt, varmt och en hel del torkat material. Tack och lov odlade och torkade vi mycket blommor och eterneller i somras som vi hade sparat. De kom till god nytta vid stylingen och fotograferingen av boken. Jätteeterneller, risp, harsvans, gräs, fröställningar av bland annat lupin, vallmo, purpurlök, röd solhatt, kirskål och pärlhyacint-fröställningar (en av mina favoriter, gud så läckra de är!). Det blev även en hel del vackert vildplockat som vass och annat som jag knappt vet namnet på. Några inköpta blommor användes också för att få in enstaka färska material, bland annat stora vackra krysantemum som liknade dahliorna vi odlar här.

Fotograf för kokboken och alla fantastiska bilder i detta inlägg är tagna av Elaine Lilje (The Bohemia).

Delaktiga och skapare i boken är dessa

Matlagning och författare: Stephanie Verstift - @Mundekulla_cooks
Styling: Irena Krajnc Wouters - @Figandforest
Fotograf: Elaine Lilje, The Bohemia - @Elaineliljefotograf
Keramik: Ljung by ljung ceramic - @Ljungbyljung.ceramic
Blommor: Lovisa/jag, Fiddekulla Trädgård - @Fiddekullatradgard
Plats: Mundekulla retreatcenter - @Mundekulla_retreatcenter

Alla länkar till respektive instagramkonto öppnas i ny flik. Kolla gärna in alla dessa olika skapare!

Datum för boksläpp är somsagt inte spikat, men sägs bli någon gång i vår! Så för att få nyheter om det, se till att följa dessa ovanför. :)


Förutom en mängd med underbara maträtter, recept och råvaror (som boken kommer vara smockfylld med) så kommer här nedanför lite små sneakpeakbilder från boken på det som är mer miljöbilder och det som jag deltog lite i, blommorna som sagt. Bland annat kom faktiskt lilla Ponyo med på en så fin bild från middagsscenen. Titta på henne, vilken sötnöt! Hon fick såklart smaka lite och hon gillade speciellt de gröna ärtorna. Haha. Hon är en riktig grönsaksälskare, precis som sin matte och husse! :)

Här nedanför kommer mitt favoritprojekt, ett stort, svävande blomstermoln gjort med en bas av hönsnät och tråd. Jag älskar att blanda torkat och färskt i både buketter och arrangemang. Detta var bland de roligaste blomsterarrangemang jag gjort. Det här molnet svävade så vackert över middagen ‘the feast!’ som bjöds på efter flera dagar med fotografering. Jag var glad att kunna hjälpa till en dag och piffa upp med lite blomster. Här nedanför, under bilden kommer ett litet recept på alla de ingredienser jag har för mig att jag använde i just blomstermolnet.

Blomstermolnet som svävade över dukningen under festmåltiden. foto: Elaine Lilje

Blomstermolnet som svävade över dukningen under festmåltiden.
foto: Elaine Lilje

Recept på mitt blomstermoln

Fröställningar bl. a. lupin, purpurlök/allium, kirskål, röd solhatt, akleja och vallmo
Olika sorters vilda vass och gräs, torkade vassblad samt hemmaodlad Miscanthus
Risp, Limonium sinuatum ‘Iceberg’
Harsvans, Lagurus ovatus
Jätteeternell, Helichrysum bracteatum ‘Salmon rose’
Torkade ormbunkar
Krysantemum ‘Pip Salmon’ (inköpt)
Krysantemum ‘Aljonka’ (inköpt)

Det är så roligt att jobba med torkat material på detta vis. Jag hoppas ni gillar stilen, jag själv blev väldigt nöjd!

Stephanie, kock och författare till boken. foto: Elaine lilje

Stephanie, kock och författare till boken.
foto: Elaine lilje

 

Workshop i matstyling och fotografering!
The table and the feast

 

A retreat for food lovers and creatives of all kinds 

Nu ska jag också dela denna roliga nyhet. Nu i vår kommer Stephanie och Irena (som jobbat med boken) ihop med fotograf Merette Kuijt hålla en 5-dagar workshop och retreat på Mundekulla med lärande i matlagning, servering, styling och fotografering.

Under en av dagarna så ingår det dessutom för deltagarna att komma på blomsterkurs här hos oss. Det blir tips om blomsterhantering och praktiskt bukettbinderi med underbara vårblommor här. Blommor är en viktig del i styling, så det kommer bli en del fokus på det också. Det kommer bli så kul att samarbeta med detta kreativa gäng, och hålla detta blomstertillfälle i samarbete med dem!

All information finns att läsa på hemsidan ‘The table and the feast’ som workshopen kallas. Länk här nedanför. Jag hoppas ni finner inspiration där och kanske överväger att boka er! Jag slår vad på att det blir en vecka full av kreativa upplevelser att minnas förevigt.


“Over the course of five days we will celebrate food, harvest, spring and beauty. April, think: sprouting greens, blossoms and late snow. Light, dreamy, peachy pinks, radish, roots, herbs, fermented foods. The forest is waking up and the first flowers are growing. The perfect time to gather around a table and feast. We will cook, plate, style, eat and capture.”

instagram: @thetableandthefeast

Dela och flytta på snödroppar

DSC07862.jpg

Dela och flytta på snödroppar

Nu har jag varit i farten igen. Vädret gör mig så inspirerad att bara vara ute och pyssla, gärna med små projekt som jag nog egentligen inte har tid att unna mig. Men samtidigt så måste jag göra detta. Jag bara måste skapa, annars kan min hjärna aldrig få ro. Jag och Ponyo, (lillvovven) har varit ute och grävt upp, delat och flyttat på snödroppar. Vi har massvis med snödroppar i trädgården - och de bara sprider sig. Jag älskar såna växter! När man har så mycket att man kan dela och sprida dem ännu mer. Underbart!

Jag har länge tänkt att det hade varit fint med en liten rad med snödroppar längst med staketet till trädgården. Det var tvunget att bli av och nu när kastanjestaketet kom upp så kändes detta ännu naturligare att göra. Resultatet av projektet blev också en video där jag delar lite tips om snödroppar och samtidigt visar hur jag gräver upp dem, delar och tänker kring planteringen. Jag hoppas att de kan komma till nytta för någon. Den finns att se precis här nedanför.

Vill du får snabba aviseringar från när jag gör nya videos, kolla in min youtube-kanal och prenumerera på den. Det gör mig alltid glad! :)

Hoppas ni gillar den! Trevlig helg önskar jag er alla!
/ Lovisa

Februari kom med sol! (film)

Hej! Idag vill jag dela en liten film jag klippte ihop från trädgårdsarbetet Nils och jag gjorde denna underbara, soliga dag i trädgården. Det finns egentligen inte mycket mer att säga än... Jag hoppas ni gillar och uppskattar filmen!

Här kommer en liten tanke jag fick när jag klippte ihop detta.

Jag är en väldigt lättinspirerad människa, så om någon omkring mig gör något coolt, betydelsefullt eller bara tar tag i något projekt så vill jag också göra det! Jag vill också göra saker och ta för mig av livet! Jag får sånt driv - och jag är naturligt annars en rätt (vågar jag säga det) seg person. Jag hoppas att denna video där vi bara gör dessa ganska vanliga, okomplicerade sysslor kan inspirera någon att gå ut och spendera lite vårvintertid i sin trädgård, se igenom den för året, kanske få nya idéer inför odlingsåret och kanske ta och rycka upp lite maskrosrötter (tänk att det ens går att göra nu!). Det är gott att passa på nu när det är så milt väder. Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att allt man gör i sin trädgård och all tid man spenderar där är så betydelsefull! Jag är så glad att dela den här videon med er. Jag hoppas ni ser glädjen i pysslandet och röjandet, för jag ÄLSKAR det.

Jag planerar att göra fler vardagliga filmer från vårt liv och arbete här på gården. Se till att följa (prenumerera) på vår Youtube-kanal för att få notifikationer om nya filmer jag lägger upp. Vill ni följa oss så blir jag jätteglad! Youtube är min favoritplattform på internet och nu är jag äntligen, efter 10 långa år tillbaka där och publicerar lite igen.
(På den tiden gjorde jag hundvideos om tricks och träning, mycket agility när vi tränade och tävlade. Nu blir det trädgård, blommor, tips och oundvikligen lite hundar såklart).

Jag hoppas ni gillar det och jag hoppas att vi på något sätt kan inspirera! ♥

DSC07588.jpg

Goda soliga hälsningar /Lovisa

Kastanjestaket runt odlingarna

DSC07400.jpg

Kastanjestaket runt odlingarna

Äntligen en bra staketlösning runt våra odlingar!

Nu har vi äntligen satt upp ett ordentligt staket runt våra plantskoleodlingar, där vi driver upp alla småplantor och har en liten del av vår snittblomsodling. Vi valde på denna plats att köpa och sätta upp ett kastanjestaket, och i detta inlägg kommer jag dela massor med bilder på resultatet och skriva lite om hur vi tänkt, vart vi köpt det och varför vi valde just det. Det finns många fördelar med detta staket och just nu måste jag säga att detta beslut och köp är bland det bästa vi gjort för vår plats just nu.

Kluven kastanj med egna enestolpar

Kluven kastanj med egna enestolpar

Varför stängsla in odlingarna? Har man inga problem så behöver man såklart inte göra det. Vi har dock alltid haft problem med att våra frigående höns kommer in och sprätter i odlingarna. Vi behöver även kunna hålla våra hundar innanför staketet. Vi har i alla år fått panikstängsla med alla olika sorters nät, både i metall och plast, hönsnät mm. Vi har använt kompostgaller som grindar och gjort en hel del hemmagjorda grindmodeller. Ugh. Vi har även kört på att fläta med hassel ett par år. Det blir väldigt fint, men håller varken inne hundar eller ute höns i vårt fall, dessutom blir det sprött och faller ihop efter några få år. Vi har önskat oss ett rejält, halvpermanent staket så länge nu, något som är fint och håller djuren på rätt plats, men också något som smälter vackert in i vår gröna miljö. Det ska gärna se lite lantligt ut och bli vackert med tiden. Och hållbarheten får gärna vara längre än ett par få år!

Vi valde kastanjestaket

Så det blev äntligen inköp av 80 meter kastanjestaket. Staketet köpte vi hos Ekostaket.se och vi valde höjd 122cm. De kommer levererade ihoprullade i 10-metersrullar och de är verkligen supertunga! Jag har fortfarande stora nästan blå/svart/gröna blåmärken på hela benen efter att ha hanterat och lyft omkring på dem, haha. Att vara minst två och ha skottkärra rekommenderas. Med tanke på hur hållbara staketen är så tycker jag att de är väldigt prisvärda. De är också lätta att sätta på plats och det går jättesnabbt om man är tre stycken som vi var den största delen av tiden.

Staketet består av kluven kastanj bundet med tjock ståltråd. Just kastanj behöver inte behandlas med något, kastanjen innehåller naturlig garvsyra som bevarar träet länge. Jag har läst någonstans att kastanjestaket kan hålla upp till 20 år. Träet blir vackert grått med tiden.

Som stolpar använde vi våra egenhuggna enestolpar. Ene håller också väldigt länge och vi hade stora tjocka stolpar som vi spetsade med yxa och såg. Vi använde även gamla stängselstolpar från hästarnas gamla hagar. Vi gillar ju att återanvända :)

Nog pratat, här är några bilder!
Grindar kommer, det har vi inte hunnit snickra ihop än, men det ska också göras av ene och några småbitar av kastanjestaketet.

DSC07511.jpg
DSC07280.jpg

Jag älskar resultatet! Tänk så vackert det kommer bli ihop med blommorna och grönskan i vår och sommar!

Och nu i slutet av januari måste jag dela lite mer bilder från månaden. Det har varit milt här, så mycket börjar redan titta upp ur jorden. Rabarbern tror att det är vår och krokusar, våririsar och pärlhyacinter är på gång upp för fullt!

Tack och lov verkar tulpanerna ta det lite lugnt än så länge. Jag vill gärna inte att de blommar för tidigt, det hade varit synd om de hinner komma upp för mycket och sedan hamna under djup snö. De klarar mycket kyla och snö visst, men knopparna kan bli lite skadade och fula, så vi hoppas det blir vinter snabbt nu - om det ska bli någon! :)

Innan kastanjestaketet, här står Ponyo och Tassa och tittar ut på hönsen. Ponyo tyckte det var alldeles för roligt att hopp/klättra över det här nätet…

DSC07438.jpg

Till sist vill jag ge en liten del av det här blogginlägget åt vår gamla dam Chilli som nu efter 14 år lämnat oss. <3

8386836052_f3d9ee1c86_h.jpg

Chilli 2005-2020

Tyvärr blev vår lilla och gamla blomsterhund Chilli sjuk häromveckan och hon har nu somnat in. Hon blev 14 underbara år här med oss.

Chilli var min första hund. Hon och jag tävlade agility ganska aktivt ett par år innan hon började få sämre syn. Hon var en absolut mästare på tricks. Hon kunde stå på händer, stapla skålar, halta på kommando, lägga lock på burkar och allt möjligt annat, alla vanliga tricks också såklart.

Det bästa Chilli visste var pannkakor och grädde och att sjunga till pianot ihop med husse.

Hon gjorde livet så roligt och hjälpte mig ut när jag var en osäker tonåring. En underbar kompis!

Vi saknar vår älskade lilla tjej så mycket <3