Säsongsöppning lördag 28/3 2020

Hej kära besökare! Om en vecka, lördagen den 28/3 öppnar vi för säsongen! Vi har bestämt oss för att göra en liten smygöppning i år och tiderna lördag och söndag kommer vara 11-15. Vi vill så gärna erbjuda vår plats att besöka där ni kan gå omkring utomhus och både titta och handla. Här finns gott om plats för många människor och vi har laddat upp med blommor, plantor och mycket mer. Vi har bland annat blom- och grönsaksfrö, dahliaknölar, krukor, korgar, vaser, böcker, påskpynt, äppelmust, hantverk i trä och ull, trädgårdsverktyg och eko-jord av yrkesodlarkvalité. Allt för att göra det lite mysigt hemma, i trädgården eller på trappen.

Det är osäkert än om tulpanerna i odlingen hinner bli klara till öppningen. Självplocket öppnar senare i april. I provodlingen för Nelson Garden har det börjat blomma och på andra ställen är det på gång, så gå gärna runt en sväng i odlingarna och på åkern och kika.

Vi vill verkligen inspirera till att spendera tid i sin trädgård, speciellt nu under denna lite bekymmersamma tid. Och också hjälpa till att sprida lite blommor omkring oss alla. Att förse er med detta (blommor och trädgård samt en mysig utflykt/upplevelse) ser jag som vår uppgift, och vi kommer göra vad vi kan för att på ett säkert och fint sätt kunna förse alla våra besökare med blomster- och trädgårdsglädje även i år - hela året ut.

Vi är friska och tror absolut att de som kommer hit är det också. Handsprit finns i butiken. Vi får hjälpas åt och visa hänsyn. Vi håller avstånd och om någon är orolig för att komma in i butiken kan vi expediera utomhus. Bara hojta så löser vi det!

Öppet lördag och söndag: 11-15
Från och med april har vi öppet även torsdag och fredag: 14-18 (eller tidsbokning, hör av er!).

Är du osäker på om det känns tryggt för dig att besöka oss kan du kontakta oss för beställning eller tidsbokning i butiken. Vi kan hjälpa till med leverans av blommor eller varor hem till din dörr (inom närområdet), eller ställa ut det vid vår parkeringsplats för upphämtning utan direktkontakt. Kontakta oss för detta. Länk till vår sida med kontaktuppgifter finns här i inlägget.

Vi hoppas och tror att vår gård är och kan fortsätta vara en säker plats att besöka, här finns gott om plats och man kan njuta av frisk luft i en mysig gårdsmiljö - detta tror vi starkt gör gott för både kropp och själ.

Vi ser jättemycket fram emot att se er och glädjas åt alla blommor i vår ihop med er! Ta hand om er allihopa.
Varmt välkomna till oss i vår!
/ Lovisa & Cilla

dsc_0336.jpg
DSC09269.jpg

Att ha ull i påskriset

Ulltussar att sätta i björkris

Ulltussar att sätta i björkris

Färdiga påskris klädda med ulltussar till salu i butiken

Färdiga påskris klädda med ulltussar till salu i butiken

För tredje året i rad firar vi nu påsk i trädgårdsbutiken med hemmagjorda ulltussar i riset. Vi gillar verkligen dessa små tussar och tycker om att de är så hållbara, glada, enkla och lokalproducerade. Vi gör tussarna själva av köpt ull som kommer från Ullcentrum som ligger på norra Öland. De samlar upp ullen från gårdar på Öland, i Blekinge och Småland. De tvättar och bearbetar ullen och färgningen sker med en miljövänligare variant av färg. Jag brukar återanvända tussarna år efter år, för de håller färgen fint, även utomhus! Formen kan behövas puffas till lite då och då, beroende på vad man vill ha för form på tussarna. Jag gillar när tussarna ser ut lite som penntroll, haha, men den smaken är olika har jag lärt mig! De går såklart att fluffa ihop till en annan form.

I vår trädgårdsbutik kan man köpa en påse med denna ull och får då 50 gram och 8 olika glada färger, perfekt till påskpyssel eller till tovning. Vi har även färdiga tussar att köpa, då i pack om tio st - som fyller ett normalstort ris. Här kommer lite bildinspiration!

I trädgårdsbutiken och i webbshopen finns även våra tovade, handklippta ägg med tråd sydd runt om dem. Det är trädgårdsmästare Cilla här som knåpar ihop dem, och visst är de fina! Jag är jätteglad för just den designen. Dessa kan hålla i mer än en människas hel livstid. Ull blir liksom inte dåligt och går nästan inte att förstöra. Det enda som kan vara förödande för ull är egentligen malen som äter ull, det går tack och lov att skydda sig mot dessa på olika sätt, bland annat genom att ha små bitar av röd cederträ ihop med ullen. Vi har inta haft det problemet själva, men det ska tydligen avskräcka malen.

Titta gärna in i vår webbshop eller kom förbi oss i trädgårdsbutiken nu innan påsk då vi öppnar för säsongen. Jag kommer dela exakta tider och datum för årets öppettider inom kort. Håll gärna utkik här på hemsidan, för här blir första platsen jag uppdaterar när vi bestämt tiderna.

Uppdatering och vårkänslor

DSC08128.jpg

Uppdatering och vårkänslor

Hej! Här kommer en liten våruppdatering. Jag (och nästan hela resten av familjen/gänget) har de senaste veckorna varit sjuka i influensa, så det har gått väldigt långsamt här på gården. Jag kunde i princip inte göra någonting alls i två veckor, och jag kan inte minnas att jag någonsin varit så sjuk i just influensa. Tack och lov är vi alla lite bättre nu.

Under tiden har det hunnit hända en del ute i trädgården. Vi har haft både vår, vinter och vår igen. Vårblommorna både i krukor, i testodlingen och i landen är väldigt tidiga i år. Mycket tidigare än planerat blommar det. Ser ni våririsarna här nedanför? De var tänkta att vara i blom ungefär till öppningen i mars/april, men de blommar för fullt nu och sorten ‘Katharine Hodgkin’, den ljusblåa har varit i blom nästan halva februari! Vi får se vad vi gör med dem nu. Men visst är de vackra, åh jag älskar våriris!

Även krokusarna blommar , en riktig älsklingsblomma såhär tidigt på våren. När krokusarna blommar brukar man se de första insekterna, och humlorna brukar gilla dem. Har ännu inte sett någon humla i år, vilket kanske är tur, för det känns fortfarande stundvis vintrigt.

En sak vi börjat göra så smått nu när vi är igång igen är att renovera i butiken som vi planerar att öppna vid slutet av mars, så om lite mindre än en månad. Det blir verkligen väldigt mycket trevligare där inne i butiken nu. Ny färg, nya hyllor och lite ombyggnationer och bord. Renare, tydligare och kanske mysigare. Det blir så mycket bättre och jag är så glad att se förbättringarna! Det ska bli kul att öppna i år.

Vi har fått leveranser från olika håll med varor vi ska sälja i butiken i år. Vi kommer ha en hel del nya fina pappersartiklar, skrivblock, kort, böcker och presenter. Och jättefina trädgårdskorgar till olika områden. Vi kommer till öppningen ha frö till både grönsaker och blommor, god fairtrade-choklad och en massa plantor, både perenner och krukade klassiker som påskliljor och penséer mm. Jag kommer göra ett inlägg med en liten presentation av vårens sortiment här inom kort.

Vi har även fått en stor leverans av årets dahliaknölar till odlingen. Vissa sorter har vi så många av så vi kommer sälja lite fina sorters förpackade dahliaknölar redan till öppningen. Under den senare delen av våren kommer vi sälja krukade dahlior med sorter från vår odling, såna som vi själva absolut älskar och som vi övervintrat här.

När vårlökarna kommer upp lite för tidigt

DSC06618.jpg

Vårlökar som tittar upp i januari och februari

Tips på vad du kan göra

Visst blir man lite lycklig när man ser sina älskade blomsterlökar titta upp på våren! Men som odlare kan man också bli lite förskräckt, iallafall när de tittar upp såhär tidigt! I våra vårlöksområden och i provodlingen vi bedriver för Nelson Garden har vi haft både krokusar, narcisser, tulpaner, våririsar och pärlhyacinter som tittat upp under nästan en månad. Det är lite väl tidigt - om jag får be, så då gäller det att ta hand om situationen - innan det blir ett problem.

De allra flesta vårblommande lökar är extremt tåliga och klarar mycket både frost och snö. De har inga problem med hårt väder. Detta gäller när vårblomman är i ett tidigt stadium. Men har den kommit för långt och knoppen eller kanske till och med blomman är synlig och oskyddad, då kan de skadas, både mekaniskt (av skarp vind och tung snö) men även få skador av hård frost. Detta vill vi nu förhindra, genom att lugna växterna, så de inte tror att det är vår riktigt än. Så då finns det tack och lov en sak man kan göra, och detta tänkte jag visa nu.

Vi lägger granris (jag använder det närodlade riset som blev över efter kransbindarkurserna i höstas och vintras) omkring och över områdena där vårblommorna växer. Målet är att täcka så mycket av jorden och de små skotten som möjligt, för att bädda in plantorna och också täcka marken och på så sätt ‘svalka jorden’. Bar och mörk jord blir lättare varm av vårsol än en jord som är täckt med exempelvis granris, ett lager löv, flis (eller snö!). Här nedanför har jag gjort en liten video där jag visar hur jag gör, och den har även små instruktioner på det som är värt att tänka på. Jag hoppas det kommer till nytta!

Som jag nämner i filmen, glöm inte att kolla till blommorna då och då, så de inte ligger och börjar blomma under sitt vårvintertäcke och kanske kläms där under. Ibland kan man anstränga sig en massa för att sedan bli tvungen att acceptera att naturen gör som naturen vill, tulpanerna kanske verkligen vill blomma i februari eller mars. Och då kan man behöva acceptera det, även om det känns tufft eller fel och ångestfullt. :)

Det jag antar att jag försöker komma till är att man kan använda vad man har och göra vad man kan, men i slutändan så ligger det inte i våra händer. Vi får vara glada och tålmodiga med det vi får. Det är en fin lärdom för livet känner jag. ♥️

Här i detta inlägg ser ni bilder från både januari och februari i år. Vi har haft detta granriset liggandes på dessa bäddar under hela året i princip, men under videon gjorde jag en titt och lade om allt, där det behövdes och tog bort där det helt enkelt inte kunde ligga längre.